Pump på gång (BS 9.1 ▼)

Igår eftermiddag så var jag och min älskade Lotta in på ett möte med Diabetessköterskan för att diskutera min framtid med Diabetes. Jag har varit inställd på pump sedan jag hamnade i koman (Allvarlig Hypoglykemi) i Oktober, min läkare har även pratat om en transplantation av Langerhanska öar och det var inget jag ens hade tänkt som ett nästa steg i mitt liv med Diabetes.

Av det jag läst så får man transplantera in dom celler som tillverkar insulin (även pankreatiska polypeptider, somatostatin och glukagon) och man lär äta medicin resten av livet för att inte kroppen ska stöta bort cellerna som sprutas in i kroppen i omgångar. Har man tur så blir man fri från sina Insulininjektioner men efter cirka fem år så slutar dom celler man fått att producera Insulin och då känns det som en temporär lösning och inget jag är intresserad av.

Under mötet så läste vi även av den CGM jag har lånat sedan jag hamnade i Koma, det är en gammal mode men jag är glad över att jag fått låna den även om den några nätter har drivit upp mig ur sängen när den påstått att jag var låg och efter att ha stuckit mig i fingret och sett att jag hade ett blodsocker som låg på 10. Den har faktiskt haft rätt ett par nätter och då har man snällt fått trycka i sig druvsocker, knäckebrödsmackor och ett par glas mjölk innan man fått återgå till sängen.

Det ska påpekas att den bara varit inställd att larma när jag haft lågt blodsocker och den har gjort sitt jobb även om den har haft fel ibland. Den har antagligen räddat mig från många svåra situationer då jag inte längre uppfattar att mitt blodsocker är för lågt.

Att inte märka när man ligger lågt och med andra ord riskerar att drabbas av en allvarlig hypoglykemi är nog den farligaste kniven som min Diabetes kan sätta i min rygg och det gäller att hela tiden försöka se till så mitt blodsocker ligger mellan 4,5 och 7 någonstans, det är nog inte speciellt ofta mitt blodsocker ligger där utan istället så pendlar det rätt mycket.

Det är nu man kommer till det knepiga. Mitt HBA1C (Medelvärdet på blodsockret under 6 till 8 veckor) har legat så att min läkare varit nöjd det senaste halvåret MEN det kan ju likväl betyda att jag legat väldigt högt och väldigt lågt om vartannat. Medelvärdet kan ju vara helt okej även om det aldrig varit legat jämnt och bra under en längre tid. Mitt HBA1C i Måndags var 69 så det har sedan jag börjat räkna Kolhydrater och tagit insulin därefter gått uppåt lite

Fick låna en Dexcom G4, en nyare CGM som förhoppningsvis ska vara lite stabilare, tyckte att det var lite knepigare att få sändare & sensorn på plats jämfört med den CGM jag hade tidigare, däremot så är det betydligt bättre display och sensorn är bättre och håller i en vecka (vilket är en dag bättre än den förra), en annan fördel är att man inte behöver gå och ha G4’an i fickan utan den kan ligga max 8 meter bort och ändå ha kontakt med sensorn.

Den 22’a Januari 2016 ska jag få ta hem en MiniMed 640G insulinpump som jag hoppas kommer att bli min diabetes ärkefiende nummer ett och en del av min kropp. Jag kommer nog inte att bli en Terminator (.. än) men att låta modern teknik sköta funktioner som min kropp nu inte klarar tycker jag är fantastiskt. Det lilla jag har läst om pumpen är imponerande och det återstår att se hur den är i verkliga livet. Den har CGM funktion, kan sluta tillföra Insulin under natten innan man får en känning, enda nackdelen är väl att det är en slang som kan jävlas

Men man får vara glad, med all modern teknik som både fungerar som hjälpmedel och håller en vid liv så är det något så simpelt som en slang som jag ser och tror är den största sak som kan ställa till det.

Nicklas Ingels

Författare: Nicklas Ingels

Född i Augusti 1973 och uppväxt i en någorlunda normal men ändå dysfunktionell familj. Är en rätt problemfri man förutom det där med diabetesen som dök upp 1990 och blev med Insulinpump den 28 Januari 2016. Gillar musik, film (speciellt Blade Runner), Datorer, Datorspel, Internet, Öl och människor som tror på sig själva och fysikens lagar. Tokälskar sin underbara hustru Lotta som är den personen han får stödja sig emot när det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *